Punce v jami 2024

 

V čisto posebnem knapovskem okolju v Zasavju tekačice tečejo povsem drugače, kot na drugih tekaških prireditvah: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Najbolje je, da si punce pomagajo z eno svetilko na čeladi in z drugo v roki, saj bo tek tako bolj normalen in hitrejši. Proga poteka po rudniku, čisto pravem, takšnem, kjer so še pred nekaj leti knapi kopali premog. Udeleženke bodo pretekle nekaj več kot 5 kilometrov proge po jami med mestoma Trbovlje in Hrastnik.

Prvi tovrsten tek žensk v Evropi je prav gotovo nekaj posebnega. Seveda bodo udeleženke lahko na prireditvi lovile rezultat, tekmovale, lahko pa bodo vzele udeležbo samo kot rekreacijo. Nihče od njih ne bo zahteval teka, progo bodo lahko samo prehodile in se pridružile kumaratkam na nevsakdanji rekreativni prireditvi.

Zakaj tek ob dnevu žena

Mednarodni dan žena je v Zasavju, osrednjem delu Slovenije, še vedno živ in cenjen praznik.

Zasavci imajo z Mednarodnim dnevom žena nekaj močnih stičnih točk:

  • Ženske v Zasavju so se od nekdaj znale postaviti zase, pripravile so celo prvi organiziran rudarski štrajk v Trbovljah leta 1876 zaradi znižanja plač. Med miritvijo žensk jih je rudarski inšpektor Rudolf Eichelter dobil celo z lopato po glavi.
  • Leta 1911 (takrat še 19. marca) so v Trbovljah pripravili prvo proslavo dneva žena v Slovenijiin se tako postavili ob bok nekaterim evropskim državam, kjer so to leto marca prvič praznovali dan žensk, ki se borijo za enakopravnost.
  • Hrastnik in Trbovlje poleg rudarjenja in povezanega rudnika med mestoma povezuje tudi izjemna zgodovinska osebnost: Ana Dimnik. Ana, rojena v Hrastniku (tudi potomka cenjene družine Roš), je v Trbovljah vodila gostilno Dimnik (obstaja še danes), od koder je lastnoročno pognala vsakega, ki si je upal spregovoriti nemško. Zato in zaradi drugih izjemnih stvari, ki jih je delala za slovenstvo, še posebej za ženske in dekleta, so jo klicali Slovenska mati. Na pogrebu jo je spremljalo 10.000 ljudi iz vse Slovenije.

Tek in hoja

V Zasavju bomo 8. marec praznovali skupaj z ženskami iz celotne Slovenije, pa tudi tujine.

Pripravili bomo nevsakdanji tek in hojo, kot ga ni v Evropi. Na njem bodo sodelovale samo ženske, moški bomo na teku samo v podporo. Tekle in hodile bodo le po rudniku: okrog 5,5 km dolga proga poteka v rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Le na začetku in koncu je klanec. Udeleženke se bodo spustile 40 metrov globoko v rudnik in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pa pod površino, včasih bodo tekle tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Proga je varna, vendar je zaradi tirov, vlage, teme in neravne površine zahtevna za hitrejši tek in hojo. Vsekakor preizkušnja, polna adrenalina.

NI ŠMINKE, JE PA BLATO

Tek in hoja po rudniku bo za ženske izjemno doživetje. Na teku in rekreativni hoji ne bo šminke, dišečih parfumov, frizur, lesketajočih dresov, sončnih očal … No ja, lahko tudi, odvisno od okusa. Vsekakor pa bo dovolj adrenalina, nekaj blata, mokrota, blatna oblačila, pa čelada, svetilka. Pa ogromen nasmeh na koncu teka in kljub blatnemu obrazu zadovoljstvo in poln koš dobre volje.

Tek po rudniku bo poklon današnjih žensk tistim, ki so nekoč premikale meje. Spomin nanje in opomin, da takšne ženske rabimo tudi danes. Tek po rudniku bo svojevrstno praznovanje, pristno, delavsko, če hočete. Za vse ženske, ki jim ni vseeno, v kakšnem svetu živimo. Dokaz, da tudi danes ženske premikajo meje. Da zmorejo. Da znajo. Da hočejo. Ženske med rudarji v jami ponavadi niso delale. Delale so v zunanjih obratih rudnika. Sedaj bodo knape zamenjale za nekaj časa tekačice. In prav je tako.

Nekaj o prireditvi

Udeleženke bodo tekle in hodile po rudniku samostojno, s starta bodo tekle v razmaku 30 sekund (interval bomo prilagodili številu udeleženk). Tekle bodo iz enega konca rudnika na drugega. Čas bomo merili. Na preizkušnji lahko sodelujejo udeleženke, ki redno trenirajo, rekreativke, pa tudi tiste, ki bodo progo po jami samo prehodile. Gledalcev (razen nekaj rudarjev in reševalcev) v jami ne bo, zato si bodo lahko izbirale tempo po svoji volji. Udeleženke organizatorji prosijo, da napišejo svoj izhodiščni čas teka na 5 km. Udeleženke z boljšim časom bodo uvrstili na začetek startne liste, da bo po rudniku, kjer ni veliko prostora, čim manj prehitevanj in bodo lahko tekle svoj tempo.

Po teku

Na cilju jih bo pričakala kakšna lepa nagrada, ki jo bodo delili člani Društva copatarjev Dol pri Hrastniku (že 60 let kot edini na svetu organizirano poveličujejo svoje ženske). Seveda bomo proglasili najboljše (tudi po kategorijah) in podelili še nekaj knapovskih priznanj za najbolj zanimive udeleženke (najbolj prestrašena, najbolj pogumna, simpatična, najstarejša in najmlajša, iz najbolj oddaljenega kraja, pa še kaj se bo našlo …). Pripravili bomo tudi krajši koncert (čisto poseben), malico, glasbo, tekmovanje v metu bata škornja čez glavo v kuolmkišto, zabavno bo …

Sodelovanje

Prepričani smo, da takšna prireditev ne more miniti brez partnerjev, še posebej pa ne brez pravega partnerskega sodelovanja s sindikati. Častni odbor prireditve Punce v jami zato vodi častna pokroviteljica Evelin Vesenjak, predsednica KNSS-Neodvisnost.

Tek Punce v jami za 8. marec ne bo samo tek, ampak precej več. Zakaj si ne bi ženske vzele ta dan zase?

Pridi tudi ti.

Ne zamudi izjemnega dogodka