Na spletni strani Savus.si vsak mesec objavljamo rubriko Zasavskih pet, kjer predstavljamo zanimive Zasavke in Zasavce (v izjemnih primerih pa tudi ljudi od drugod). V januarsko zasedbo smo povabili ambasadorke prireditve Punce v jami, ki smo jih tokrat spraševali, kako se rekreirajo in kaj jim pomeni, da so v dobri fizični formi.

Slovenska biatlonka Tadeja Brankovič se po naporni karieri vrhunske športnice uči uživati v gibanju. »Gibam se več ali manj zaradi sebe, zaradi moje duše – ne zaradi najboljšega rezultata,« pravi. »Si predstavljate, da zame sprehod včasih sploh ni imel vrednosti? Zdel se mi je izguba časa. Sedaj pa zelo uživam v sprehodu, v čisti tišini, v pogledu na prelepo naravo.«

Balkanska prvakinja, svetovna veteranska prvakinja in dvakratna naj gorska tekačica v Sloveniji Mojca Koligar je pri 37 letih v najboljši fizični pripravljenosti svojega življenja. Posebno zaslugo za to pripisuje goram. »Če se dobro počutimo v svoji koži, smo bistveno boljši prijatelj, partner, sodelavec … kar pripomore h kvaliteti življenja. Je naložba vase, ki se nam vrača na vsakem koraku in popotnica za kvalitetno starost,« je prepričana.

S tem se strinja tudi Fanči Moljk. Prababica na skiroju je v gibanju, še preden zjutraj skoči iz postelje. »Stegnem se rokami nad glavo in potiskam stopala navzgor oziroma k telesu. Potem objamem kolena in jih spet potiskam k telesu,« našteva.

Tudi Darja Reichman kot igralka potrebuje veliko kondicije. Ker za skupinske vadbe nima časa, pravi, kondicijo največ pridobiva s hojo v hribe, plavanjem in kolesarjenjem.

Rekreacija naj učiteljice Nine Jelen obsega tekanje za hčerkama in »rockanje« z učenci, s katerimi so pripravili muzikal, v katerem tudi igrajo. Občasno, ampak res občasno, pravi, razgiba tudi mišice zgornjih okončin, ko pomiva in pometa. Doma ima tudi orbitrek, ki pa je po starih šegah in navadah postal obešalnik za oblačila.