Osmega marca vsako leto praznujemo dan žena. Pa ste vedeli, da je Zasavje s praznikom še posebej povezano? Tu smo prvi v Sloveniji slovesno obeležili dan žena, prav tu so razjarjene delavke pred skoraj stoletjem in pol zaradi zmanjšanja že tako mizernih plač inšpektorja kar po glavi. In to z lopato. Ker z Zasavkami se pač nihče ne zafrkava.

Zavod Savus bo osmega marca nevsakdanje počastil ženske. Kot izkušeni organizatorji nenavadnih adrenalinskih dogodkov (Jamatlon, Rudarski tek), bodo pripravili tek, na katerega vabijo samo predstavnice »nežnejšega« spola. Moški na traso ne bodo imeli vstopa. Razen rudarjev in reševalcev, seveda. Da o Perkmandeljcu ne govorimo. Tek je dobil ime Punce v jami. Prijave so že odprte.

Udeleženke teka Punce v jami bodo tekle le po rudniku na okrog 5,5 km dolgi progi, ki poteka v rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Le na začetku in koncu je klanec. Tekačice se bodo spustile 40 metrov globoko v rudnik in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, včasih bodo tekle tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Proga je varna, vendar je zaradi tirov, vlage, teme in neravne površine zahtevna za hitrejši tek. Vsekakor preizkušnja, polna adrenalina. Na teku ne bo šminke, dišečih parfumov, frizur, lesketajočih dresov, sončnih očal … Bo pa ogromen nasmeh na koncu teka in kljub blatnemu obrazu zadovoljstvo in poln koš dobre volje.

Po preizkušnji v jami bo zbranim zapela pevka, gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič.

Častna pokroviteljica teka Punce v jami 2020 je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je puncam za vzpodbudo zapisala: »Novi začetki in nove ideje terjajo malce poguma. In ženske ga imamo obilo. In če je treba v jamo, bomo v jamo tudi šle. Praznovanje 8. marca bomo prihodnje leto obeležili s tradicionalnimi proslavami in rožico, dodali pa bomo še nekaj adrenalina, vzdržljivosti, poguma in okolja, ki ni nujno vedno prijazno, za nas pa bo stadion. Z navijanjem na začetku in svetlobo na koncu bomo pokazale, da znamo in zmoremo, če le hočemo. In da hočemo!«