Število prijav na športno adrenalinsko prireditev Punce v jami je iz dneva v dan večje. Trenutno je prijavljenih 162 punc, žensk in deklet, ki prihajajo iz vse Slovenije.

Najbolj pogumne so Zasavke, teh je kar 71. Prijavljenih je tudi lepo število Ljubljančank, udeleženke pa prihajajo tudi iz Ajdovščine, Grahovega pri Cerknici, Idrije in drugih slovenskih mest. Ena udeleženka se bo na Punce v jami pripeljala celo iz avstrijskega Weitendorfa.

Nagradna igra

Na Facebook strani organizatorji pripravljajo nagradno igro, v kateri bodo v torek, 11. februarja, izžrebali nekoga, ki bo dobil brezplačno prijavnino na Punce v jami. V nagradni igri lahko sodelujejo tudi moški, ki lahko prijavnino osvojijo za katero od »svojih« žensk.

Slovenska mati

Morda se zdi, da je bila v zgodovini jama izključno ali večinoma v domeni moških. Pa to ne drži. Tudi ženske so z jamo pomembno povezane, sploh v Zasavju. Tu so namreč prav ženske pripravile prvi organiziran rudarski štrajk, ki je bil tudi uspešen. Delavkam »na dnevu«, torej na dnevnem kopu, je inšpektor Rudolf Eichelter od že tako (pre)nizke plače trgal še dodatnih nekaj krajcarjev, zaradi česar so prekinile z delom. Razjarjene so Eichelterja celo udarile z lopato po glavi. Na delo so se vrnile šele, ko so jim odvzete krajcarje vrnili.

Da so ženske že nekdaj v Zasavju igrale pomembno vlogo, dokazuje tudi izjemna Ana Dimnik, ustanoviteljica gostilne Dimnik, ki v Trbovljah stoji še danes. Zaradi ljubezni do vsega slovenskega so ji že za časa njenega življenja nadeli vzdevek Slovenska mati. Ob njeni smrti leta 1921 jo je na zadnjo pot pospremilo več kot deset tisoč ljudi.

Častna pokroviteljica prireditve Punce v jami je predsednica ZSSS Lidija Jerkič, prireditev pa je podprlo tudi pet ambasadork: uspešna slovenska biatlonka Tadeja Brankovič, naj učiteljica Nina Jelen, balkanska in državna prvakinja v gorskem teku Mojca Koligar, prababica na skiroju Fanči Moljk in slovenska igralka Darja Reichman.