Osmega marca vsako leto praznujemo dan žena. Pa ste vedeli, da je Zasavje s praznikom še posebej povezano? V Zasavju so prvi v Sloveniji slovesno obeležili dan žena, prav tu so razjarjene delavke pred skoraj stoletjem in pol pripravile prvi organiziran rudarski štrajk na Slovenskem in zaradi zmanjšanja že tako mizernih plač treščile inšpektorja po glavi. In to z lopato. Ker z Zasavkami se pač nihče ne zafrkava.

Zavod Savus bo 8. marca 2020 nevsakdanje počastil ženske. Kot izkušeni organizatorji nenavadnih adrenalinskih dogodkov (JamatlonRudarski tek), bodo pripravili tek, na katerega vabijo samo predstavnice »nežnejšega« spola. Moški na traso ne bodo imeli vstopa. Razen rudarjev in reševalcev, seveda. Da o Perkmandeljcu ne govorimo. Prireditev je dobila ime Punce v jami. Prijave so že odprte.

Udeleženke prireditve Punce v jami bodo tekle ali hodile le po rudniku na okrog 5,5 km dolgi progi, ki poteka v rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Le na začetku in koncu je klanec. Udeleženke se bodo spustile 40 metrov globoko v rudnik in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, včasih bodo tekle in hodile tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Proga je varna, vendar je zaradi tirov, vlage, teme in neravne površine zahtevna za hitrejši tek. Vsekakor preizkušnja, polna adrenalina. Na prireditvi ne bo šminke, dišečih parfumov, frizur, lesketajočih dresov, sončnih očal … Bo pa ogromen nasmeh na koncu rova in kljub blatnemu obrazu zadovoljstvo in poln koš dobre volje.

Po preizkušnji v jami bo zbranim zapela pevka, gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič.

Prireditev bo v letu 2020 podprlo pet ambasadork: Tadeja Brankovič, druga najuspešnejša slovenska biatlonka vseh časov, Nina Jelen, izjemna, večkrat nagrajena učiteljica, Mojca Koligar, gorska tekačica in veteranska svetovna prvakinja, Fanči Moljk, ambasadorka Zasavja, prababica na skiroju, in Darja Reichman, slovenska gledališka, televizijska in filmska igralka. Več o ambasadorkah lahko preberete na povezavi: savus.si/punce-v-jami-podprlo-pet-ambasadork/.

Častna pokroviteljica prireditve Punce v jami 2020 je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je puncam za vzpodbudo zapisala: »Novi začetki in nove ideje terjajo malce poguma. In ženske ga imamo obilo. In če je treba v jamo, bomo v jamo tudi šle. Praznovanje 8. marca bomo prihodnje leto obeležili s tradicionalnimi proslavami in rožico, dodali pa bomo še nekaj adrenalina, vzdržljivosti, poguma in okolja, ki ni nujno vedno prijazno, za nas pa bo stadion. Z navijanjem na začetku in svetlobo na koncu bomo pokazale, da znamo in zmoremo, če le hočemo. In da hočemo!«

Zavod Savus

Marko Planinc (041 850 733)


Tek po rudniku bo poklon današnjih žensk tistim, ki so nekoč premikale meje. V spomin nanje in opomin, da takšne ženske rabimo tudi danes. Tek po rudniku bo svojevrstno praznovanje, pristno, delavsko … Za vse ženske, ki jim ni vseeno, v kakšnem svetu živimo. Dokaz, da tudi danes ženske premikajo meje. Da zmorejo. Da znajo. Da hočejo.