S tekom Punce v jami ohranjamo tudi spomin na najpomembnejše zasavske ženske in njihove izjemne dosežke. Prvo organizirano rudarsko stavko v Zasavju so povzročile prav ženske.

Premalo plačane

V Zasavju danes živi približno enako število žensk in moških. Ženske so v povprečju v Zasavju bolj izobražene kot moški – na vsakih 100 diplomiranih Zasavcev je diplomo dobilo 175 Zasavk. Žal pa je njihova povprečna bruto plača, kljub višji izobrazbi, še vedno nižja od povprečne bruto plače moških. Nizko plačilo je botrovalo tudi prvi zabeleženi organizirani stavki žensk v Trbovljah leta 1876.

Stavka je v zgolj nekaj besedah popisana v knjigi Prve rudarske stavke na Slovenskem (1883 – 1923) Franca Rozmana in Miroslava Stiplovška. Delavke »na dnevu«, torej na dnevnem kopu, so za svoje delo prejemale nizko plačilo, ki je komajda zadostovalo za dostojno življenje. Situacija se je še poslabšala, ko se je inšpektor Rudolf Eichelter odločil, da jim bo od plače trgal še dodatnih nekaj krajcarjev. Delavkam je prekipelo in prekinile so z delom.

Inšpektor Eichelter ter neimenovana ravnatelj in šihtni mojster so jih poskušali umiriti in jih prepričati, da bi se vendarle vrnile na delo, a ni nič zaleglo. Razjarjene delavke so jih napadle in Eichelterja, ki je šepal in ni mogel pobegniti, udarile z lopato po glavi.

Šele, ko so jim odvzete krajcarje vrnili, so se ženske vrnile na delo. Stavka je bila tako uspešna.

Malo znanega

Zanimivo je, da je ena prvih in ravno zato pomembna stavka v Trbovljah in v Zasavju v zgodovinskih virih tako slabo popisana. Ne vemo natanko, kdaj se je začela stavka in kako dolgo je trajala – znana je le letnica. O delavkah, ki so stavkale, ni znanega ničesar, tudi količina odvzetega denarja, ki jih je potisnila čez rob, ni zabeležena. Vsekakor pa ostaja jasno, da so ženske, kljub temu, da niso nikoli v zgodovini delale kot rudarke, leta 1876 »zakrivile« prvi rudarski štrajk v zgodovini knapovskega Zasavja. Lahko rečemo, da so po desni prehitele moške.